100% RAW PORCELANA (světlá hořká bioaktivní čokoláda) Naive, 50 g
Detailní popis produktu
Ultimátní před-tréninková surová STOVKA. Životabudič od Naive. Zpracováno zcela RAW za nízkých teplot.
"Často se mě ptají, proč jsem se rozhodl vyrábět čokoládu." Před odpovědí vždy váhám. Měl bych raději vyprávět dlouhý a poutavý příběh o svém divokém nápadu, nebo bych měl jednoduše říct, že jsem uviděl díru v trhu? Pravdou je, že ani jedna z těchto odpovědí není zcela správná. Čokoláda je jako můj vlastní život - hořká i sladká. Byla vždy můj neustálý společník, který mě viděl růst z bezstarostného dítěte ve zcela donkichotského dospělého. Čokoláda je stejně bujná jako můj nejživější sen a pokorná jako moje jednoduchá realita. Ochutnávkou čokolády Naive dáváte smysl mému celoživotnímu projektu - a za to vám chci osobně poděkovat. “ -Domantas Užpalis
Proč nemá výrobek v názvu slovo čokoláda? Ze zákona se smí čokoládou nazývat pouze výrobek obsahující nějaké sladidlo. Toto je prémiová 100% kakaová tabulka zcela bez aditiv.
,,100% čokolády jsou obecně mé nejoblíbenější a osobně je používám i jako přírodní tonikum/energizér před tréninky - nepůsobí stimulačně a bez reálné energie jako například káva/nakopávače a nezasahují ani do spánku ani do CNS - jsou vybalancovány vysokým obsahem theobrominu a nejsou energizérem jen na základě stimulace, ale zejména na základě skutečné a objemné kalorické hodnoty (zejm. z kakaových tuků), která je významná i ve velmi malém množství gramáže (20-30g). Běžně na 50g odjedu perfektní trénink i v noci a pak jdu hned spát. Obsah dalších mnoha živin, zejm. hořčíku a dalších minerálů podporuje výkon i regeneraci.´´
,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´
RAW PORCELANA od Naive je nejsilnější čokoláda, jakou Domantas Užpalis kdy vytvořil. Určena pro nejdrsnější povahy je uměleckým dílem s nejvyšším obsahem bioaktivních látek surových světlých porcelánových bobů (bílé kakao) z Kolumbie (Hacienda Betulia criollo porcelana). Díky surovému zpracování, které bylo vyvinuto s Litevskými vědci a použito poprvé pro výrobu fialové čokolády Molecules a díky použití nejdrsnější odrůdy bílého Kolumbijského criolla, je tato čokoláda vzpruhou, ,,která postaví na nohy i mrtvého". Je třeba ji brát po malinkých kouscích v terapeutické dávce spíše jakoby šlo o doplněk stravy.
Již při tvorbě Molecules zkoumal Domantas chemické složení kakaa a zjistil, že jde o úžasný přírodní zdroj pro antioxidanty, polyfenoly, endokanabinoidy (anandamid/n-
RAW PORCELANA je nabitá aktivními látkami rozdávajícími sílu a nabíjejícími jako "kakaová elektřina". Zkusil jsem stovky čokolád, zejména 100%, na které se přímo specializuji, ale nikdy jsem nic silnějšího nezažil. Okamžitý efekt, brutálně drsná chuť, nesrovnatelná síla s žádným jiným kakaovým produktem, co jsem dosud před tréninkem použil - a to vše navíc s relativně miniaturní dávkou (1 kousek 5-10g). Což dokonale koresponduje s mou ideou tzv. "bohaté skromnosti". Jsem nadšený a kromě instantního respektu k samotné tabulce (po vyzkoušení každý pochopí) mám zejména vděk a pokoru k omezenému množství této nano_lot mini-šarže, kterou mistr Domantas vytvořil výhradně nám na zakázku.
Barva samotné čokolády je velmi světlá, přestože jde o hořkou 100% tabulku. Je vyrobená unikátním procesem, který bioaktivní obsah bílého kakaa maximálně zachovává. Výsledkem je nálož takových látek a živin, která se blíží spíše ,,doplňku stravy´´. A to jde po požití velmi cítit. Raw Porcelana je velmi drsná, a jde o silnější životabudič než káva nebo jiné 100% čokolády. Kombinace brutálně hořké a svírající, tříslovinné a trpké chuti s mega intenzitou kakaa vytváří okamžitě od jazyka kaskádu reakcí zejména skrze játra a nervový systém. Kromě nootropického a nabuzujícího efektu je tato tabulka velmi (nejen dle ajurvédy a TČM) vzácná a významná ve vztahu k doplnění často chybějících chutí do jídelníčku, kterými jsou právě hořkost a trpkost, jež mají důležité terapeutické hodnoty pro šlachy, které jsou řízeny játry, pro fascii a zrak i pro nervovou soustavu a další systémy těla. Hořkost posiluje játra a sekundárně tak čistí krev a vyztužuje celý organismus. Je to malá míra tzv. "zdravé toxicity" která dělá téměř z každého jedu v terapeutické mini-dávce vlastně lék. Této unikátní čokolády stačí pro kýžený efekt velmi malinký kousek a vydrží tak i na několik týdnů.
Bílé kakao je mezi znalci považováno za svatý grál kakaa. Je to puritánská nejčistší forma kakaa a byla v historii považována za nejkvalitnější a nejdražší! Zarezervoval jsem si malou šarži těchto vzácných bobů od legendárního pěstitele kakaa, Hacienda Betulia z Kolumbie. Požádali jsme je, aby upravili svůj fermentační proces, aby byl maximálně zachován charakter surového bobu. Tato tabulka nano_lot je nabitá antioxidanty, charakterem a inovacemi, zatímco barva podobná karamelu vás uchvátí k naprosté gastronomické porážce. -Domantas Užpalis
Raw Porcelana je mj. plná mastných kyselin, hořčíku, vápníku, mědi, thiaminu, riboflavinu, síry a dalších mikroelementů, vhodných pro imunitní systém. Antioxidační složení je pak už kvůli světlé barvě bobů samozřejmě odlišné od běžného tmavého (někdy až fialového a silně pigmentovaného) kakaa a obsahuje sice jen polovinu stejných typů kakaových antioxidantů, ale zato 1000x více méně známého flavonoidu zvaného myricetin. Má také výrazně vyšší hladinu různých jiných fenolových kyselin a nativních alkaloidů vlastních bílému porcelánovému kakau.
GENETIKA KAKAA: Hacienda Betulia je švýcarsko-kolumbijský rodinný podnik, který se nachází v tradiční oblasti pěstování kakaa v Kolumbii. Krásná krajina se svými „ideálními půdními a environmentálními podmínkami“ se nachází na východ od hlavního města provincie Medellin. Betulia úspěšně začlenila všechny požadované prvky udržitelné kakaové plantáže. Všechny důležité faktory byly pečlivě řešeny, od vědecké analýzy půdy a genetických testů testu až po udržitelné zemědělské postupy a sofistikovaný koncept fermentace bobů. Po letech vývoje, inovací a nadšené práce konečně vznikla vize kolumbijského kakaa criollo s ara a komplexními tóny. Hacienda Betulia pěstuje tři exkluzivní místní kolumbijské odrůdy criollo pocházející z obce Makro, Antioquia. Po dlouhém pozorování byly vybrány místní produktivní stromy s jemnou chutí criollo. Tyto criollosové kakaovníky dostali jméno „Betulia“. Vybrané stromy, rozlišené podle daných referencí (B6, B8 a B9) byly následně množeny v průběhu času pouze lokálně. Všechny "Betulias" se množí důsledným roubováním: neexistuje křížení s jinými odrůdami.
Criollo Betulia se tedy sbírá z výhradně lokálně kultivovaných kakaovníků v Maceu v Kolumbii. Nepoužívají se žádné importované stromy. Criollo Betulia je skutečným „místním“ členem kolumbijské rodiny kakaovníků. Hacienda Betulia používá přesný řízený fermentační proces k dosažení vyváženosti mezi komplexními kakaovými chutěmi a maximálními zdravotními přínosy kakaa. Každý krok anaerobní a aerobní fáze je pečlivě zvládnut. Teploty bobů a hodnoty pH jsou měřeny regulačně, aby se identifikoval správný okamžik pro otočení během fermentace.
MINERÁLNÍ OBSAH: Špičkové kakao je prvotřídním zdrojem základních minerálů. Raw Porcelana překračuje hranici mezi jídlem a medicínou. Obsahuje terapeutické dávky mědi, hořčíku, železa, vápníku, fosforu, chromu, zinku a dalších.
ANTIOXIDANTNÍ OBSAH: Kakao se řadí na vrchol mezi všemi potravinami bohatými na antioxidanty a je z velké části studováno právě kvůli antioxidačním vlastnostem fenolických složek, jako jsou fenolové kyseliny, prokyanidiny a flavonoidy. Nesprávné zpracování může dramaticky snížit hladinu antioxidantů, takže společnost Naive v tomto případě zacházela s boby zvláštním způsobem, aby tento specifický obsah uchránila před degradací.
NEUROAKTIVNÍ LÁTKY: Raw Porcelana obsahuje jedinečný koktejl přírodních chemikálií působících na mysl, které katalyzují uvolňování serotoninu, dopaminu a endorfinů v mozku. Neuroaktivní chemikálie kakaa vrcholí v krvi 2-3 hodiny po požití a mají poločas rozpadu až 7-12 hodin.
Co je Nano_Lot?
Během našich dlouhých let výroby čokolády jsme s Naive navázali krásné a dalekosáhlé vztahy s pěstiteli kakaa a družstvy z celého světa. Podle našich osobních zkušeností pocházejí ta nejlepší kakaa spíše z velmi malých farem a jsou připravována pomocí unikátnch posklizňových metod šitých na míru. Vždy jsme chtěli vyhledávat, nakupovat a zpracovávat nejexkluzivnější a omezené kakaa na světě a také pak pozvat další milovníky čokolády, aby se připojili k tomuto nekonečnému chuťovému dobrodružství. Jedná se o společensky odpovědnou spolupráci s důrazem na vzdělávání se v oblasti kakaa. Naše kakaové boby pocházejí z vybraných farem, které produkují výjimečně kvalitní boby, jež však bohužel nejsou široce dostupné - některé takové farmy produkují pouhých 30 kg svých bobů ročně.
Kakaa Nano_Lot jsou k dispozici ve velmi omezeném množství a následně pouze v určitých obdobích roku, což znamená, že jakmile jsou pryč, jsou pryč. Ty, které se společnost Naive rozhodla představovat, se mohou pochlubit nejvyšším hodnocením, jsou dotupné v minimálním množství vždy v limitované kolekci a poskytují jedinečný zážitek z ochutnávky. Je jisté, že se jedná o nejlepší kakaa na světě, už kvůli množství výzkumu a vývoje, které jim bylo poskytnuto.
Nano_lot RAW PORCELANA 100% tabulek bylo vyrobeno pouze 250ks!
O Domantasově Naïve
V malém městečku na východní straně Litvy vyrábí Chocolate Naive své unikátní čokolády ,,od bobů po tabulku". Každé brzké ráno čokoládový mistr pečlivě praží čerstvé kakaové boby, jejichž lahodná vůně jemně probouzí obyvatele města. Stejně jako před sto lety se v Naive kakaové boby pomalu konšují, aby se uvolnila jejich mimořádná paleta chutí s tóny ovoce, ořechů a květin. Tyto ručně vyrobené tyčinky jsou uloženy na později, aby vyzrály a pak se vytvářejí různorodé řady příchutí s přírodními superpotravinami a kořením. V Chocolate Naive, jednom z pouhých 200 výrobců tohoto typu na celém světě, začíná celý výrobní cyklus již sušeným kakaovým bobem...
Špičkové kakaové boby jsou pečlivě vybírány z výjimečných farem. Poté jsou transportovány starými námořními cestami do Evropy a nakonec do Litvy, domova Chocolate Naive. Pro Naive jsou nejdůležitější dva klíčové principy: Zaprvé - pracují pouze s těmi nejlepšími ingrediencemi na světě. Zadruhé - snaží se stát řemeslníky světové úrovně v práci s těmito ingrediencemi. Toď vše. Naive vyrábí čokoládu způsoby, které maximálně pomáhají odhalit charakter konkrétního kakaového bobu. Čokoláda se konečně zrodí až po pečlivé analýze chuti, barvy, vůně a struktury. Již nějakou dobu Naive výrobky staví Litvu na mapu delikates jako vycházející hvězdu světové gurmánské čokolády. Zažijte si sami na sobě kus našeho tajemství.
Tato 100% "čokoláda" je stejně jako všechny kvalitní 100% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh 100% kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.
Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.
Každá 100% "čokoláda" chutná úplně jinak a má své specifické tóny a originální chuť, která není jen další přidanou hodnotou k dlouhému výčtu pozitivních účinků kakaa pro člověka, avšak pro mnohé ten hlavní důvod její konzumace. Po čase se "stovkami" se dokonale mění preference chutí.
Superpotravina k posílení energie.
HMOTNOST: 50g
VYROBENO: Litva Země původu kakaa: Kolumbie
SLOŽENÍ: Nano_lot bílé kakao porcelana. Obsah kakaové sušiny min. 100 %. Může obsahovat stopy mléka, oříšků a arašídů.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota
2345 kJ/558 kcal
Tuky 52 g
z toho nasycené mastné kyseliny 43 g
Sacharidy 8 g
z toho cukry 0 g
Bílkoviny 11 g
Sůl 45mg
Aroma profil/tóny - hořkost, svíravost, trpkost, tříslovina, popelavá pudrová nuance, omítka, jemná vysušující dochuť
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Naive vyrábí čokoládu způsoby, které maximálně pomáhají odhalit charakter konkrétního kakaového bobu. Čokoláda se konečně zrodí až po pečlivé analýze chuti, barvy, vůně a struktury. Již nějakou dobu Naive výrobky staví Litvu na mapu delikates jako vycházející hvězdu světové gurmánské čokolády.