Shilajit

Nejprodávanější

Immortal Shilajit
Immortal Shilajit
Skladem
50600522120032
 
od 1 380 Kč
DAKINI SHILAJIT (Bhútán)
 
od 7 499 Kč
3 položek celkem
Immortal Shilajit
od 1 380 Kč
50600522120032
SARYU SHILAJIT - Pure Himalayan (Nepál), 50 g 1809

O SHILAJITU

Shilajit je světle hnědá až černě hnědá směs (minerální pryskyřice) huminových kyselin  s různou konzistencí, vyvěrající z vrstev hornin  v mnoha horských oblastech světa,v rozmezí 1000-5000 n.m., především v oblastech na pomezí Himaláj a pohoří Hindukush. Je známý také pod názvy jako Mumio, Moomio, Mumijo a další.

Bylo zjištěno, že se skládá z komplexní směsi organických huminových látek a rostlinných a mikrobiálních metabolitů vyskytujících se v horninových rhizosférách svého přirozeného prostředí. Shilajit je používán jako omlazovač a adaptogen po tisíce let a jako součást tradičních systémů medicíny v řadě zemí. 

Této směsi bylo připisováno mnoho terapeutických vlastností, z nichž celá řada byla později validována moderním vědeckým zkoumáním. Historicky byl Shilajit používán pro všeobecné fyzické posílení, proti stárnutí, pro stabilizaci krevního cukru, libido, hojení zranění, posílenou schopnost mozku, podporu imunitního systému a obezitu. Možná díky těmto účinkům byl tento přírodní produkt pojmenován jako Shilajit, což v překladu ze Sanskrtu znamená "Dobyvatel hory a ničitel slabosti".

Stovky let se v tradičním ayurvédském lékařství používal tento přípravek známý jako shilajit, který obsahuje zhruba 50 až 60 procent kyseliny fulvové, někdy až 80 procent celkové hmotnosti shilajitu.


Co je Fulvová kyselina?

Fulvová kyselina pochází z prvotních huminových prvků uvnitř půdy - bohaté, tmavé půdy, která je nedotčena člověkem. Tyto prvky nacházející se v půdě jsou plné mikroorganismů různých rodů z vegetace a dalších organických materiálů, které se postupně pomalu rozpadají.

PŘÍNOSY A POUŽITÍ FULVOVÉ KYSELINY

Fulvová kyselina je jednou ze dvou tříd huminových kyselin, organických sloučenin, které se nacházejí v zemských půdách, horninových sedimentech a vodních útvarech. Během posledních několika desetiletí bylo vědcům odhaleno mnohem víc o tom, jak huminové látky nalezené v nečistotách, včetně kyseliny fulvové, mohou skutečně zlepšit zdraví střev a tím i imunitní funkce. 

Zatímco v minulosti lidé pravděpodobně získávali vyšší množství huminových kyselin přirozeně z půdy, dnes je díky naprosto jinému přístupu ke zpracování potravin často jedinou možností užívání doplňků stravy, které zvyšují příjem živin a zlepšují funkci střev.

Fulvová kyselina se v přírodě nachází jako produkt procesů mikrobiálního metabolismu, což znamená, že se produkuje, když se rozkládají organické látky rostlin a uvolňují se miliony zdravých bakterií.

Nejedná se však o takzvané SBO (soil based organisms) probiotika, jejichž přínos pro lidské zdraví ve vyšším množství nemusí být vůbec pozitivní, jelikož mohou přerůst a potlačit růst mnoha kolonií příznivých bakterií, které se již nacházejí ve střevní mikrofloře. 

Kyselina fulvová a další huminové kyseliny obsahují mnoho živin, které zlepšují zdraví střev včetně stopových minerálů, elektrolytů, mastných kyselin, kysličníku křemičitého (což zvyšuje syntézu kolagenu), prebiotik a probiotik. Pomáhají podpořit zažívací ústrojí a také posilují schopnosti "dobrých bakterií" znovuobnovovat a vytvářet zdravé prostředí ve střevní mikrofloře. Je velmi důležité mít silný trávicí systém, jež je základ imunity, pomáhá řídit produkci hormonů, reguluje chuť k jídlu, snižuje stresovou reakci a mnoho dalšího.

PŮVOD SHILAJITU

Většina doplňků prodávaných jako Shilajit je s největší pravděpodobností něco jiného a nebo je "nastavovaný" pomocí aditiv, jako jsou gumy a jiné stabilizátory. Je to tak především s ohledem na nedostatek tohoto přírodního materiálu a jeho přirozené vlastnosti (výjimečně lepkavé, citlivé na teplotní výkyvy a vysoce hydrofobní).

V Kanadě byl prodej produktů Shilajit zakázán kvůli vysokým hladinám těžkých kovů jako je rtuť, které byly zjištěny v indických produktech, jež byly předmětem šetření. 
Doporučuje se tedy nákup pouze od renomovaných výrobců. Existuje však jen velmi málo společností, které vyrábějí vysoce kvalitní výrobky shilajit.

ÚČINKY SHILAJITU:

TRIGLYCERIDY

Jedna studie zkoumající 2 g Shilajitu nižší kvality denně (6,61% kyseliny fulvové) poznamenala, že Shilajit dokázal snižovat hladiny triglyceridů o 21,7%, hladinu LDL-C o 22,6%, vLDL-C o 20,6% a zvýšení HDL-C o 5,8%.

TESTOSTERON A DALŠÍ HORMONY

Jeden klinická studie na lidech užívající 200 mg Shilajitu (54,8% fulvové kyseliny) denně po dobu 90 dní u neplodných mužů byl spojen se zvýšením testosteronu o 23,5%.

200 mg Shilajitu denně po dobu 90 dnů u neplodných mužů je také spojeno se zvýšením folikulostimulačního hormonu (FSH) o 9,8%, bez významného vlivu na Luteinizační hormon (LH) v séru. 

ZLEPŠENÍ ENERGETICKÉ ÚROVNĚ A SNÍŽENÍ BOLESTI A FUNKCE ELEKTROLYTU

Kyselina fulvová je považována za jeden z nejsilnějších známých přírodních elektrolytů.

Podle výzkumu, který provedli lékaři bez hranic, zjistily, že huminové kyseliny fungují jako přírodní a organické elektrolyty, které aktivují a napájí téměř každý biologický proces v těle. Elektrolyt je minerál rozpustný ve vodě, jež vodí elektrický proud, čímž pomáhá bunkám přežít při vystavení škodám způsobeným věcmi jako je emoční stres, infekce, nevyvážená strava, dlouhodobý nedostatek spánku a další.

Tento mechanismus také činí fulvovou kyselinu užitečnou pro snížení chronické nervové bolesti, bolesti hlavy, bolesti kloubů způsobené artritidou nebo bolesti kostí a svalů spojené se stárnutím. Existují určité důkazy, že elektrolyty fulvové kyseliny mohou pomoci zmenšit otoky, snížit zánět, uklidnit a uvolnit svaly a zlepšit oběh. Naopak, nerovnováha elektrolytů může způsobit zhoršení těchto příznaků.

V roce 2009 série orientačních studií poprvé popsala, jak shilajit působí na energetický metabolismus.

<p">Myši podrobené intenzivnímu cvičení zaznamenaly očekávaný pokles ATP ve svalech, krvi a mozkové tkáni. Po doplnění shilajitu byla ztráta ATP výrazně snížena.
Další biochemické markery energetického stavu se také dramaticky zlepšily u zvířat s shilajitem - včetně hladin koenzymu Q10, které u kontrolních myší klesly dvakrát rychleji než u zvířat, které užívali shilajit. Při podání shilajitu v kombinaci s koenzymem Q10 vykázaly tyto dva přípravky silný synergický účinek. Energetické parametry, jako jsou hladiny CoQ10, se zvýšily výrazně více než u jednotlivých přípravků samostatně.

 

Jednou z hlavních jedinečných přínosů Shilajitu je, že posiluje přínosy jiných bylin a extraktů tím, že zvyšuje jejich biologickou dostupnost v těle. Shilajit působí jako nosný systém a katalyzátor, který se váže na bylinné složky, minerály a stopové prvky, které organismus potřebuje k optimálnímu fungování a pomáhá je dostat do svých cílů

Fulvové kyseliny značně zvyšují biologickou dostupnost stopových minerálů a vykazuje schopnost obnovit elektrickou rovnováhu poškozených buněk.
Když jsou tyto fulvové kyseliny přítomné v tělesných a buněčných tekutinách, minerály se stanou součástí samotné fulvové kyseliny a stávají se "koloidními".
Fulvová kyselina pomáhá odstraňovat hluboko usazené toxiny a těžké kovy z těla.

POMÁHÁ POSÍLIT TRÁVENÍ A ABSORPCI ŽIVIN

Získání dostatečných množství elektrolytů a dalších stopových minerálů je důležité pro správné metabolické funkce, trávicí zdraví a asimilaci živin. Látky získané z fulvové kyseliny, se mohou užívat v malých dávkách a přesto způsobují rychlé a významné zlepšení poměru bakterií žijících ve střevě, což pomáhá snížit mnoho nežádoucích zažívacích příznaků, jako je zácpa, nadýmání, průjem a citlivost na potraviny.

KOGNITIVNÍ ZDRAVÍ

V předklinických studiích produkoval shilajit významné zvýšení endogenních antioxidantů superoxiddismutázy (SOD), katalázy a glutathionperoxidázy v mozkové tkáni. Zvýšená hladina těchto enzymů chrání zranitelné mozkové buňky před oxidačním poškozením, které vede ke stárnutí mozku a kognitivnímu poklesu.

Studie z roku 2011 publikovaná v časopise Journal of Alzheimer's Disease zjistila, že kyselina fulvová má několik antioxidačních a nutraceutických vlastností s potenciální aktivitou k ochraně před kognitivními poruchami, včetně Alzheimerovy nemoci.

Přispívajícím faktorem při vývoji kognitivních poruch je poškození volnými radikály a také speciální proteiny tau, studie však ukazují, že fulvová kyselina pomáhá snižovat délku tau fibril a jejich morfologii, snížit jejich produkci a progresi onemocnění.

OPRAVUJE A CHRÁNÍ KŮŽI

Některé důkazy naznačují, že huminové kyseliny mohou pomoci chránit kůži a léčit rany nebo podráždění způsobené problémy, jako je ekzém, kousnutí hmyzu, škrábání a vyrážky spojené s plísněmi a mikroby. Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical, Cosmetic and Investigative Dermatology zjistila, že doplnění fulvové kyseliny významně zlepšilo příznaky spojené s ekzémem, dokonce ve srovnání s jinými léčbami ekzému.

ZLEPŠUJE DETOXIFIKACI

Jako forma přirozené chelátové terapie jsou huminové kyseliny schopné vázat a přeměňovat toxiny a kovy, které vstupují do těla prostřednictvím kontaminovaných potravin, vodou, léků na předpis, čistících výrobků pro domácnost a ovzduší na méně škodlivé sloučeniny, jež jsou pak vyloučeny z těla.

</p">

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Aby vám neuteklo nic z toho, co pro vás už teď chystáme, zaregistrujte se k odběru novinek e-mailem.
Budeme vám psát jen tehdy, kdy to bude opravdu stát za to.